RSS

Tavoitteita saa olla

25 syys

Matkalla tavoitteeseen

Satasesta vetoa, että ratsastuksessa eteneminen on nopsempaa, jos on asettanut itselleen (ja hevoselleen) tavoitteita. Ilman tavoitteita ratsastamista voisi verrata siihen, että lähtisi ajamaan autolla vaikkapa vasemmalle. Määränpää voi olla ihan mitä vain Siperian ja Malawin välillä (olettaen, että bensaa riittää eikä vesistöjä ole edessä). Jos taas tietää minne haluaa mennä (vaikkapa Pylkönmäelle), kartan avulla löytää kyllä perille. Jos bensa loppuu matkalla, niin ainakin on päästy lähemmäs tavoitetta.

Kirjan 101 Schooling Exercises mukaan ensin pitäisi miettiä se suuri ja mahtava pitkän linjan tavoite. Pitkän linjan tavoite saa olla mahtipontinen, sitä ei tarvitse kertoa kenellekään ja vaikka kertoisikin, sitä ei tarvitse vähätellä. Jonkinmoinen realismi kannattaa toki pitää mielessä. Minä en esimerkiksi edes haaveile paikasta Lontoon olympialaisiin.

Kun suuri tavoite on asetettu, on aika tutkia karttaa: kuinka tavoitteeseen päästään. Matka tavoitetta kohti voi tuntua toivottoman pitkältä, ja siksi onkin hyvä asettaa tavotteiden saavuttamisen ABC-asemia, eli välitavoitteita. ABC-asemat huolehtivat sinusta ja ennen kaikkea siitä ettei usko omiin kykyihin sammahda ihan alkumetreillä.

Minulta meinasi tavoitteeni kanssa loppua usko, mutta tänään, kauden viimeisissä kisoissa, usko palasi. Teimme aluetasolla oman ennätyksemme, mikä ei ole missään tapauksessa pitkän linjan tavoitteen mukainen, mutta Dingo oli parempi kuin yksissäkään kilpailuissa tätä ennen. Oma ennätys oli meidän tavoitteiden ABC-asema ja pienen huokaisutauon jälkeen jaksamme taas treenata kohti suurtaa päämäärää.

 
8 kommenttia

Kirjoittanut : 25 syyskuun, 2011 Kategoria/t: Hevoset, kouluratsastus

 

Avainsanat: ,

8 responses to “Tavoitteita saa olla

 1. Kirsi

  26 syyskuun, 2011 at 2:39 pm

  Heippa, yksi kouluratsastaja ilmoittautuu! Löysin vasta blogisi ja jäin heti koukkuun, itseasiassa luin kaikki kirjoituksesi yhdellä istumalla:D Loistavaa tekstiä, samaistun moniin ajatuksiin!

   
  • Mari Oksanen

   26 syyskuun, 2011 at 3:46 pm

   Mahtavaa 🙂 Tällainen palaute piristää kovasti mieltä!

    
 2. Satu

  26 syyskuun, 2011 at 5:23 pm

  samoin, tukevasti koukutettu tätiratsastaja!

   
  • Mari Oksanen

   26 syyskuun, 2011 at 5:43 pm

   Voi että, kun mukava kuulla 🙂

    
 3. ferrugo

  26 syyskuun, 2011 at 8:47 pm

  Mä olen aiemmassa elämässäni ollut tukevasti estesoheltaja, mutta mitä enemmän olen nyt oman hevosen myötä oppinut oikeasti ratsastamaan, sitä enemmän kouluratsastus kiehtoo! Nyt on tilattu koulusatulakin 😉 Varsinaiset, määritellyt tavoitteemme on kyllä estepuolella, sillä hevosestani ei kaikesta reenistä huolimatta ikinä saada kouluheppaa. Vaikka tavoite on vielä kaukana, sitä on mukava välillä ajatella (huomaan päiväuneksivani näistä saavutuksista juoksulenkeillä…) Ratsastaessa en haaveile, ei ehdi 😉

   
  • Mari Oksanen

   27 syyskuun, 2011 at 9:18 am

   Just juteltiin tallikamun kanssa miten hyvin nuo lajit täydentävät toisiaan 🙂 Tuuppaus tuo esteradalle hallittavuutta ja hyppely kouluradalle puhtia.

   Loistavaa tuo koulusatula 🙂 Minulla ei muuta olekaan ja sillä maastoillaan, hypellään ja palloillaan kaikissa tilanteissa (esteillä ei ihan ideaali 😉 ).

    
 4. Taski

  1 lokakuun, 2011 at 6:51 am

  Onnea välitavoitteen saavuttamisesta! Löysin blogisi ystävän vinkistä jokin aika sitten (6 syytä palkata hevosihminen-tekstin aikaan), ja jäin koukkuun. Nykyisin blogi kuuluu säännöllisiin seurattaviin ja uusi kirjoitus tuo aina mukavan piristyksen päivään. Kiitos siis siitä!

  Terkuin valjakkoharrastaja varsinaissuomesta 🙂

   
  • Mari Oksanen

   2 lokakuun, 2011 at 3:18 pm

   Ai että, kun kiva saada tällaista palautetta 🙂

    
 
%d bloggaajaa tykkää tästä: